dimarts, 26 de juliol del 2011

Sobre menjars, àpats i quantitats

Si teniu gana, molta gana, veniu a Berlin i demaneu un parell de plats a qualsevol bar o restaurant de Berlín, explotareu :) De fet, el que va millor és

demanar-ne un de sol
demanar-ne un de sol també si aneu amb criatura (podrà menjar del vostre i tots dos quedareu tips)
demanar-ne dos si sou tres

Sempre i quan no sigueu de menjar en abundància, per molta gana que tingueu, tingueu en compte que un plat serà suficient i que potser podreu compartir i tot. La gana a vegades em fa oblidar aquesta màxima que tinc tan ben apresa, tot i que en vaig aprenent.

A Berlín es pot menjar a qualsevol hora i a qualsevol lloc. Als restaurants habituals, a bars de copes en hores intempestives, caminant pel carrer, asseguts en qualsevol vorera, a les 10 del matí, a les 11, a les 12, a la 1, a les 2, a les 3... sempre veus gent menjant i en alguns moments dels dia no es pot ni saber per quin àpat passen. Els esmorzars es serveixen fins les 2 de la tarda i a vegades fins les 4, i són una bona opció per fer un dinar saludable (formatge, fruita, amanida, pa...) i deixar coses més sofisticades pel vespre. Per molt que mengeu a una hora desnaturalitzada i en el lloc més surrealista que se us ocurreixi (a sobre la barana d'un pont, per exemple), ningú us farà ni cas. De fet, a Berlín, perquè algú us miri o per cridar l'atenció pel carrer, realment cal liar-la molt i molt grossa.

Us recomano molt la versió d'anar a qualsevol mercat dels que venen menjars (mercat turc dels dimarts i divendres al Landwehrkanal, mercat dels dissabtes a Kollwitz...) i pillar-vos qualsevol cosa que us vingui de gust, afegir-hi una birra, una mica de pa i seure al primer racó que trobeu per apuntalar el cul ;-) Una altra versió econòmica i berlinera és passar per qualsevol lloc estil falafel o menjar ràpid, entrar en un supermercat dels mils petits que hi ha per comprar la beguda i seguir el mateix procediment que he dit anteriorment, seure al primer racó que trobeu per apuntalar el cul i passar desapercebuts com a turistes.


Einen Guten! (Bon profit!)

Un dia de mercat

Les restes d'un deliciós Waffel (gofres). No us els perdeu!

Esmorzar al Bateau Ivre 

Més restes, ara de pa i calamars comprats a una parada de mercat

No podeu marxar sense menjar bretzels (salat) i mohnschneke (dolç i amb llavors de ponzella)



HAMBURGUESES, COCA-COLA I MENJAR RÀPID

En aterrar a Berlín, oblideu automàticament els McDonalds i Burger Kings. Si us agrada el menjar ràpid i les hamburgueses amb patates aquí podreu gaudir d'una espectacular oferta local que els dóna mil voltes. Jo mai em perdo:

el MARIENBURGER a la Marienburgerstrasse (aneu-hi! és tota una institució en el seu barri i està just al costat del CK)
el BURGERAMT (en vaig parlar just a l'entrada d'ahir)

També podeu oblidar la Coca-Cola. Tenen dues versions, l'Afri-Cola i la Fritz-Cola que jo personalment trobo més bones i que en molts casos són les úniques que els bars ofereixen.