dimecres, 19 d’agost del 2009

De Kreuzberg a Friedrichshain: la força de l'espai.



** dedicat a la Maria i en Biel, que ens ajuden a descobrir aquests fantàstics passejos**

Abans de venir ja sabia que si havia de fer un descobriment significatiu, o havia de viure alguna experiència inoblidable, seria en els meus últims dies de la gran escapada. Avui he trobat definitivament les localitzacions per un projecte que tinc en procés. I també he trobat un carrer, un camí, un passeig, un mapa sencer de racons on m'agradaria passar-hi moltes tardes i matins i diumenges. I mira que hi havia passat vegades... però les primeres mirades et fan perdre moltes coses. Us indicaré breument el passeig que m'agradaria descobrir-vos, i quan el feu ja el viureu vosaltres mateixos. Espero que hi trobeu la màgia que hi he trobat jo.

Comencem:

Us poseu al peu de la Falckensteinstrasse tocant amb Görlitzer Park (aquell que no convé travessar de nit).

Aneu tirant la Falckenstein amunt a poc a poc i amb la calma. Aquest és l'últim carrer que m'ha robat el cor. A Berlín és impossible ser fidel. Esteu a l'antic oest encara, Kreuzberg. Si hi passeu un diumenge d'estiu estarà a petar. Geladeries, pizzes "a taglio" per emportar, cafès, roba de segona mà per nens...

Arribeu a Schlesische Strasse, aquí hi ha una parada de metro. La cantonda que fa aquest carrer amb Falckenstein i alguna cantonada anterior són algunes de les coses que m'enamoren de Berlín perquè són 100% Berlín.

Seguiu recte i de cara us trobareu amb el majestuós pont Oberbaumbrücke, símbol de la reunificació alemanya ja que uneix el que havia quedat separat a banda i banda del riu. El recorregut per sota les voltes d'aquest pont és espectacular, i veure un músic cantant a pulmó i ànima davant d'aquella vista és... per llençar el mòbil al riu i perdre's del tot.

Quan acabeu de travessar el pont ja us trobareu que esteu pujant la Warschauer Strasse. Sota el pont hi ha una discoteca per a públic gai i lesbi que fa bona pinta.

A l'esquerra teniu la East Side Gallery i més endavant les espectaculars postes de sol (ja en porto unes quantes i mai en tinc prou).

Ja sou a Friedrichshain, antic est. I per poc que tingueu la pell permeable, notareu el canvi, la transició, la força d'aquest espai. Passeu per les vies del tren (allà on el mapa d'abaix us marca una S en verd), la barreja de gent, les parades de patates fregides i falafels i llums de neó i "teles" de plasma, els punks, els de l'est (ossies els diuen els propis alemanys), els de l'oest, els bars "in" i els bars de sempre, edificis reformats, edificis que aguanten el pas del temps, la vida de los otros, sonnenallee i goodbye lenin.

Passades les vies us trobareu un primer carrer a la dreta, Revalerstrasse. Si el seguiu per la mateixa vorera d'on veniu, al cap de pocs metres ensopegareu amb una zona d'antigues fàbriques feta caldo on s'hi anuncia un bar que es diu Casiopea. Entreu en el solar i doneu un vol, hi ha locals i baretos d'estètica decadent punk underground on hi podeu passar bones tardes i nits.

Si passeu de llarg la Revaler i seguiu pujant la Warschauer, quan arribeu a la Kopernikusstrasse seguiu-la i deixeu-vos perdre.

A partir d'aquí feu un recorregut per tots els carrers que envolten la Boxhagener Platz (un lloc molt maco per anar-hi amb nens a l'estiu, tenen sortidors d'aigua per remullar-s'hi i jocs de sorra). Wühlischstrasse, Gärtnerstrasse (al número 28 no us perdeu Schwesterherz, una botiga de souvenirs i productes alemanys amb un toc molt especial), Dirschauerstrasse, Gabriel-Max... doneu la volta per tota la plaça i aneu amunt i avall de tots els carrers que hi desemboquen i que la connecten amb la Revaler i la Wühlisch.





Acabeu el dia descansant i llegint al Macondo, un bar on fan uns lattes machiatos geladíssims i brutals, esmorzars de cuina latinoamericana i que, això sí em va flipar, s'instaura com a temple de lectura. Tot són sofàs on hi podries dormir hores (en lluc hi va dormir tres més, ell farà un blog sobre migdiades per llocs públics a Berlín), música agradable i el silenci d'una clientela que es troba allà per llegir, tal com ja es presenta el bar, leseplatz. A l'hivern s'hi ha d'estar... mmmmmm... Important fumadors: a partir de les 8 es pot fumar a dins (a Alemanya la norma de no fumar als bars és estricte). Nota: generalment, al voltant de les places de la ciutat hi trobareu activitat i punts d'interès.



ON TROBAR LA FALCKENSTEINSTRASSE, km O del nostre recorregut


Ver mapa más grande

MERCATS

La Boxhagenerplatz és un dels punts de mercats de la ciutat que no us podeu perdre. Dissabte mercat amb menjars varis i diumenge "mercadillo" i brunch. Ja en faré una entrada més endavant.