dijous, 5 d’agost del 2010

Codi obert i vides sostenibles

Porto dos dies seguits ensopegant amb caixes que els veïns deixen a l'escala o al carrer amb un petit cartell penjant on es pot llegir "zu verschenken" (es regala) o "bedien dich" (serveix-te). De moment ja he arreplegat una novel·la juvenil d'una biblioteca de l'època de Berlín Est, un dòmino, un joc de cartes, un joc de preguntes i respostes, un conte dels que encanten a en Lluc i dels que em van fantàstic a mi per ampliar vocabulari, un lot i altres molts estris curiosos. Jo aquesta me l'apunto i l'aplico tan bon punt arribi a casa. Si algú altre s'anima, atenció: Cal assegurar-vos que no ho deixeu aprop d'un contenidor i que deixeu ben clar que el contingut és perquè es pugui agafar. M'encantaria saber com us ha anat l'experiència :)


tresors arreplegats



I no només ensopego amb caixes. Potser alguns ja coneixeu la iniciativa bookcrossing.com. Pels qui no us ho explico ràpidament: Es tracta de passar llibres vells o que vulguis compartir perquè aquests vagin voltant de mà en ma i puguin tenir així diferents vides i amos. El sistema per passar-los és senzill, només cal deixar-los en un lloc de la via pública on qualsevol els pugui agafar (són els anomenats "salvatges") o passar-los a algú en concret ("controlats"), sempre amb la idea de que, un cop llegits, els tornin a passar. La Wikipedia ho explica molt bé, així que m'estalvio més detalls :) Sí afegiré que si us engresca la idea i us voleu registrar per entrar en aquest moviment de codi obert, la pàgina original en anglès és molt més senzilla i agradable de seguir que la versió en castellà; de fet, es tracta d'un moviment global, o sigui que si esteu registrats a una sola de les webs n'hi ha prou.
Últimament segueixo diversos projectes que promouen el moviment de "codi obert" iniciat pel món informàtic al final dels 90. És una manera més justa i sostenible de viure el món, de viure en armonia i en col·lectiu, de sortir una mica de l'espiral consumista que quasi ens mata i de ser almenys una mica més creatius. Fins i tot hi estic treballant en un d'aquests projectes. Potser per això vaig acabar ensopegant amb aquest arbre de bookcrossing a la cantonada entre Kollwitzstrasse i Sredzkistrasse, darrerament se m'acumulen coincidències extranyes. Aquest arbre és una de les anomenades "zones BookCrossing", pots deixar els llibres en una d'aquestes zones (i fins i tot crear-ne una) o en qualsevol lloc que se't passi pel cap. Jo acabo de registrar el llibre Contigo d'Ángel Gabilondo i planejo alliberar-lo en els pròxims dos dies a l'arbre. Si passegeu per Berlín i esteu al cas, potser encara us el trobareu.



BookCrossing en un punt controlat de Kollwitzstrasse amb Sredkizstrasse