dijous, 30 de juliol del 2009

Capvespre a la Warschauer i altres nits curtes


Si bé ja havia pogut comprovar en visites anteriors que en ple hivern, a Berlín, a les 4 de la tarda ja és ben fosc; del que encara no en tenia ni idea és que en ple estiu a les 4 de la matinada ja és clar. A les 4, tu. I si fins avui m'ho creia per allò de que m'ho havien dit i perquè una mare en període de lactància-24-hores m'ho havia corroborat, aquesta passada matinada m'he despertat a les 4 i, ver para creer, era clar. Claríssim. La casa on vivim és un pis d'aquests sota teulada amb sostres inclinats i finestres sense cortines enlloc. A les 6 del matí hi entra un sol amb tanta mala hòstia que juraries que són les 12. Fins ara em donava la volta i seguia dormint. Ara no hi ha manera de convèncer en Lluc de que no, que són les 6, que encara és d'hora i hem de dormir més. Em mira com si m'hagués boja, és clar (claríssim!!!! socorrooooo!!!). Tampoc és que fosquegi d'hora. A les 9 del vespre, si feu una passejada pel pont de la WARSCHAUER STRASSE, veureu un dels capvespres més espectaculars de Berlín. Val la pena no perdre's l'espectacle, que supera en escreix la meva modesta foto. Ser-hi a aquesta hora és fàcil: un sempre pot venir de veure el que queda de mur, conegut com West Side Gallery, o bé de donar un vol per Frankfurter Allee des de Frankfurter Tor, una altra de les construccions que impressionen de l'antic bloc oriental de la ciutat. El mur queda relativament força aprop i permet en un dia de calor ser testimoni de les platges artificials que hi han construït a darrere. La Frankfurter Allee és una ruta genial si es fa en bici (com tot Berlín); s'hi pot afegir a més una visita pel districte de Friedrichshain i els seus carrers Wühlischstraße i Boxhagener Strasse, els quals tanquen un quadrilàter ple de comerços, bars i ambient amb reminiscències La vida de los otros. Avui, passejant precisament de nou per aquesta zona, en Xef m'ha dit que passejar per Berlín era no saber si estaves en el passat o en el futur. I ho he trobat molt encertat. Ser a Berlín és preguntar-te constantment on ets a mesura que vas canviant de barris, Kiez o carrers. És viure diferents mons i diferents temps en un. És ser a tot arreu o enlloc. És sentir que tothom és simpàtic o arrongantment antipàtic. És pensar en Tokio o pensar en Manlleu.
De totes maneres, feu el que feu i penseu el que penseu, si mai sou a Baerlín un estiu a les 9 del vespre o un hivern a les 4, pilleu qualsevol tranvia (l'M10 hi va) o metro (U-Bahn en diuen) i presenteu-vos a l'estació de Warschauer Strasse. Travesseu el carrer i aneu cap el pont. Mireu en direcció a la Fernsehturm. Sentiu.

BOTIGUES DE LA ZONA

A part de la llibreria que us comentava fa uns dies, val la pena també visitar els següents comerços.

Pracht Mädchen
Wühlischstrasse 28



Botiga de roba i accessoris de moda per noies i nois. Marques alemanyes amb encant, com Adelheid i la seva col·lecció de la sort.

Stiefel Knecht

Ben bé al costat de Pracht Mädchen. De fet fan la pinta de ser del mateix amo. Una sabateria petita amb 4 sabates espectaculars, algunes a preu assequible.

Bellanatur
Boxhagenerstrasse 93



Fa cantonada amb la Colbestrasse, un carrer que trobo molt cinematogràfic. La botiga val la pena encara que sigui pel laberint de racons i estances, i per l'amable i curiosa dependenta. Dissenys i creacions per dona (ara no recordo si home) i nens. Té una col·lecció de gorros d'hivern preciosa.