diumenge, 24 de juliol del 2011

Lleva't tard, plega d'hora

He pensat que la següent anotació us podria ajudar: els horaris comercials berlinesos (i alemanys o europeus en general) són molt diferents als nostres. Aquí, ni rastre del nostre temps mort etern entre la 1 i les 5 de la tarda. Tampoc cal que us esforceu en llevar-vos d'hora per aprofitar el matí i a les 7 ja podreu seure i donar l'excursió consumista per acabada. És clar que hi ha algunes excepcions com ara els centres comercials i altres criatures globalitzades, alguns supermercats i petits economats, i potser algun altre cas que ara no em ve al cap; però a banda d'això la regla general que us convindrà recordar és la següent:

Moltes botigues obren a partir de les 11 i fins i tot les 12 (i els dilluns o quan els peta potser a les 2).
Tanquen habitualment a les 6 o com a molt a les 7 (però compteu amb les 6).
Els dissabtes tanquen a les 5 (i avui n'he vist una que a quarts de 5 i tot).
Cada botiga, al voltant d'aquests marges orientatius, fa una mica la seva. Els dies festius se'ls marca cadascú (a banda de diumenge; ja sabem que fa molts anys es va marcar com a dia de descans) i en alguns casos els horaris són ben estranys, a la voluntat de les necessitats dels botiguers o botigueres. SI UNA BOTIGA US INTERESSA MOLT CONSULTEU BÉ ELS SEUS HORARIS.



Veieu doncs que l'horari és seguit i de fet sempre he pensat que lliga perfecte amb l'horari de qui està de vacances. I a qui té o treballa en botiga li va perfecte per conciliar feina i vida personal o familiar. Aquesta llibertat per decidir quan obres i quan no i per canviar horaris o adaptar-los segons les teves circumstàncies personals de l'any, el mes o el dia, ho trobo fantàstic. És l'esperit Berlin: fes la teva i deixa que els altres també ho facin.